sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Tee se itse: rullapaula

Rullapaula: Mikä se edes on? No, en tiedä onko rullapaula sen oikea nimi, mutta sellaista nimitystä siitä käytettiin iltapäiväkerhossa, jossa olin kakkosluokalla . Sieltä siis opin käyttämään sitä. Rullapaulalla saa aikaan neulotun näköistä pötkylää, jossa on neljä silmukkaa aina kerroksessa. Yritin netistä etsiä löytyisikö tästä rullapaulasta mitään tietoa, mutta en löytänyt. Täältä löytyy kuva yhdestä patalapusta jonka olen tehnyt tällä tekniikalla. Rullapaula on kätevä tapa käyttää kaikki ylijääneet langanpätkät, joiden pituus on yli 20cm.

Ohjeet rullapaulan tekemiseen:
 

 1. Tarvitset neljä naulaa ja jonkun vanhan puisen lankarullan tms. jossa on reikä (Ø n. 1cm) ja johon saa naulattua nauloja. Naulaa naulat lankarullaan reiän ympärille, niin että ne ovat suunnilleen tasaisin välein. Oman rullapaulani tein joskus ala-asteella ja siltä se näyttääkin. Vaikka siinä naulat ovat ihan epätasaisin välein, se ei ole onneksi vaikuttanut lopputuloksen laatuun. Itse tekeminen on sitten varmaan vähän hankalampaa kun naulat ovat noin.
 2. Seuraavaksi tarvitset lankaa. Pujota lanka rullapaulan reiän läpi, niin että langan pää tulee pohjasta vähän ulos ja pidä langanpäästä kiinni ettei se karkaa. Kieputa lanka kuvan mukaisesti naulojen ympäri. Ensimmäistä naulaa ei tarvitse välttämättä kiertää tuolla tavalla ympäri. Tähän aloitukseen voisi olla nerokkaampikin tapa, mutta itse olen käyttänyt tätä ja se ainakin toimii. :)
3. Kun olet kieputtanut langat yhdesti naulojen ympäri laita lanka seuraavaksi ensimmäisen naulan vierelle kuten 2. kohdan yläpuolella olevassa kuvassa. Sitten nosta paksulla neulalla tai muulla sopivalla välineellä ensimmäisen naulan ympärillä oleva lenkki sen langan yli. Jatka näin nostamalla naulojen ympärille kierretyt langat aina vapaana olevan langan yli. Vaikea selittää tätä!
4. Pian työsi pitäisi näyttää tältä, kun olet jatkanut naulojen ympärillä olevien lankojen nostelua vapaana olevan langan yli. Jatka nostelua niin kauan kunnes haluat vaihtaa väriä.

 5. Värin vaihtaminen: Tee aluksi käyttämäsi ja uuden langan välille hevosenhäntä solmu.
 6. Jatka lankojen nostelemista ja kun solmu tulee, yritä saada se jäämään työn keskelle, niin ettei langanpäät tule näkyviin sitten valmiista työstä.
7. Ja tältä sen pitäisi pian näyttää! Rullapaulasta tulee ulos hauskannäköistä värikästä pötkylää...

Jos jotain jäi epäselväksi tai jos joku haluaa lisäohjeistusta niin kysykää kommenteissa! :) Rullapaulalla tekeminen on helppoa ja nopeaa, mutta ainoana ongelmana on, että mihin tätä valmista pötkylää sitten käyttäisi... Itse olen tehnyt siitä patalappuja, mutta olisi hauska kokeilla jotain muutakin!

2 kommenttia:

  1. Onpa kiva idea. Täytyy kokeilla. Mihin tätä tosiaan voisi käyttää paitsi pannulappuun? Vaatteeseen, vaikka myssyyn nauhaksi, tupsun tilalle kimppu näitä. Tietty avainperäksi, voi kietaista kaappien vetimiin koristeeksi. Terveisin Hannele

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ideoista! Pitääkin seuraavaksi kokeilla jotain uutta, sillä tällä hetkellä minulla on valmistumassa taas yksi patalappu, joka on jo kolmas...

      Poista