torstai 19. kesäkuuta 2014

Itse värjättyä lankaa!

Päätin vihdoin kokeilla langan värjäämistä elintarvikkeilla. Seurasin täältä löytyneitä ohjeita. Minulla oli siis 100 grammaa valkoista 100-prosenttista villalankaa, jonka halusin värjätä. Langan puretus tapahtui vesi-etikkaliemessä. Laitoin vatiin 16dl lämmintä vettä ja 2dl etikkaa ja sinne sitten heitin langan lillumaan.
Samoihin aikoihin kun laitoin langan purettumaan, kiehautin veden ja laitoin sipulit likoamaan kuumaan veteen. Ostin kaupasta pari punasipulia ja samalla keräilin vähän irronneita kuoria kaupasta sipulipussiin mukaan. Annoin kuorien olla vedessä puoli tuntia, jonka jälkeen puristelin ylimääräiset vedet puretetusta langasta pois ja upotin puolet lankavyyhdistä sipulien joukkoon veteen vielä 45 minuutiksi.
Tälläinen sieltä sitten paljastui. Ruskeasta väristä tuli kiva! Jätin osan langasta värjäämättä, koska halusin tehdä langasta raidallisen.
Sipulivärjäyksen jälkeen heitin sipulin kuoret pois ja vaihdoin kattilaan vähän vettä ja mustikoita. Keitin niitä aluksi ilman lankaa 15 minuuttia ja sen jälkeen upotin toisen puolen lankavyyhdistä mustikoihin ja annoin sen olla siellä 45 minuuttia. Langanvärjäysvaiheessa mustikkavesi ei enää kiehunut, koska villalanka saattaa huopua, jos se on kiehuvassa vedessä.
Värjäyksen jälkeen huuhtelin vyyhdin hyvin ja laitoin sen kuivumaan. Lopulta kuitenkin kuivasin sen hiustenkuivaimella, koska en jaksanut odottaa :D
Värinvaihtumiskohtaan tuli jännästi tuollaisia vaaleita villahaituvia esille.

Kuivaamisen jälkeen sitten käärin langan kerälle. Siitä tuli kyllä tosi kivan väristä ja värjääminen oli muutenkin kivaa puuhaa. Nyt sitten pitäisi keksiä, että mitä tästä neuloisi tai virkkaisi... Saa antaa ideoita, jos joku keksii mitä tästä voisi tehdä! :)

2 kommenttia:

  1. tuota langan värjäämistä olisi kyllä kiva kokeilla itekkin joskus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kannattaa kyllä kokeilla! Värjääminen oli kivaa hommaa :)

      Poista