keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Luumuhillo

Saatiin kotiin isovanhemmiltani kaksi isoa sankoa luumuja ja niistä oli pakko keksiä jotain. Tein yhden kermaviilipiirakan niistä aluksi ja siitä tuli ihan hyvää, mutta en kuorinut luumuja, joten se oli aika kirpeää. Seuraavaksi päätin sitten tehdä luumuhillon. Katselin netistä monia eri ohjeita hillon tekoon, mutta lopulta päädyin soveltamaan vähän niitä kaikkia.

Näin tein oman luumuhilloni:

2 kg luumuja (kivineen ja kuorineen)
1 pkt hillosokeria
2 dl vettä
n. 2 rkl konjakkia

Luumujen punnitsemisen jälkeen kaadoin luumujen päälle kiehuvaa vettä, jonka ansiosta luumujen kuoret saa irti paljon helpommin. Vesi kaadettiin luumuista pois ja sitten vaan kuorimaan ja poistamaan kiviä. Tähän hommaan meni varmaan yli tunti. Sitten heitin luumut ja veden kattilaan. Kiehutin niitä noin 5 minuuttia ja laitoin sitten sokerin sekä konjakin sekaan. Sen jälkeen annoin hillon kiehua vielä noin 15-20 minuuttia. Sitten keräsin kauhalla vaahdon pois hillon päältä ja annoin jäähtyä. Lopuksi laitoin luumuhillon lasipurkkeihin ja pakasterasioihin. Sain yhteensä kolme lasipurkkia ja kolme pakasterasiaa hilloa. Ennen käyttöä täytyy luumuhillon antaa jähmettyä jääkaapissa yön yli.

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Hillon koostumus oli sopivan jäykkää ja maku ei ollut niin kirpeä, kuin sellaisissa hilloissa, joissa myös kuoret ovat mukana. Kirpeyttä oli kuitenkin sopivasti ja hillo maistui hyvältä paahtoleivän päällä. Vaikka hillon teossa oli suuri homma, niin kannatti tehdä! Luumuja kuoriessa ajattelin, että tämä on ensimmäinen ja viimeinen kerta kun teen tälläistä, mutta ehkäpä sitä jaksaisi ensi vuonna uudestaan, jos luumuja tulee paljon ja kun on kerennyt jo unohtaa kuinka ärsyttävää niiden kuoriminen on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti